#dayuhaitang

Şimdi nereden başlasam bilemedim. Taze taze yeni izlemişken güzel bir yorumu hak etti bu animasyon. Da Yu Hai Tang. Çince bir yapım. Bu dilde çok fazla s harfi kullanılıyor ve hep bir yılan varmış gibi hissediyorum çevremde fakat bu nasıl bir animasyon?


Konuya gelecek olursak dünya üzerinde, gökyüzünde başka bir hayat daha hayal edin ve bu halkta ergenlik yaşına gelenlerin bir hafta aşağı insan dünyasına indiğini ve kırmızı yunus balığı olduklarını düşünün. Chun da bu yaşa gelmiş bir kız ve yakın arkadaşı Qui. Bu isimler aklınız da kalsın, çünkü animasyon bittikten sonra jenerik giriyor ve bir kaç dakika sonra bir kısım daha var. Oraya geldiğinizde bu isimler neden önemli anlayacaksınız.


Chun insanlar dünyasına geldiğinde her yeri dolaşıyor. Bu sırada grafik, animasyon, renkler bir harika. geri dönmesi gerekirken okyanusta ağlara takılıyor ve Kun adındaki bu insan onu kurtarmak için denize atlıyor. Chun korktuğu için çocuğa zarar veriyor fakat kurtuluyor. Kun ise dibe inmeye başlıyor çünkü Chun yanlışlıkla çocuğu öldürüyor. hikaye kızın çocuğun ruhunu kurtarmak için kendi yaşamının yarısını cennet denilen yerde hayatıyla takas ediyor ve Kun küçük bir yunus balığı olarak bir fanusun içinde bulunuyor.

Detaya girersem çıkamam o yüzden Qui den de bahsetmek istiyorum. Hangi animasyon olursa olsun her zaman beyaz saçlı bir karakter varsa o animasyon benim için büyük şeyler vaat eder. Qui kızımızı seven bir karakterdir ama ne sevme. Kızın başka birine değer verdiğini ve sırf kızın mutlu olması için kendini feda eden biri olduğunu düşünün karakterimizin.
"Pişman olduğum en büyük şey, geçen son gecemizde sana sarılmamış olmamdır. Mutlu bir hayat yaşayacaksın. Seninle birlikte insanlar dünyasında rüzgar ve yağmur olacağım. Elveda."



İşte böyle. Ve animasyonda ki son sözlerle kapanışa gidiyorum.
"Eski zamanlarda Ta-khun diye adlandırılan, ilkbaharı(Chun) ve son baharı(Qui) 8000 yıl süren bir ağaç vardı."





Yorumlar

Popüler Yayınlar