#mitoloji #yunan


Yeraltı Dünyası'nın 5 Nehri;

- Cocytus (İniltiler) Nehri: Hades Krallığı'nı çevreleyen beş nehirden birisidir. "Yas Nehri" anlamına gelir ve Acheron'a döküldüğü rivayet edilir. İlahi Komedya'da İnferno kısmında geçen cehennemin en dibi olan dokuzuncu kat. İhanet edenler ve döneklerin gittiği yer, şeytan burada yaşar.

- Styx (Nefret) Nehri: Yeraltı Dünyası'nı 9 kez turlar ve öbür tarafın ortasında diğer nehirlerle birleşir. Üzerindeki kayıkçı "Kharon"dur. Ölülerin gözlerine iki sikke koymak, Kharon'a bu parayı verip yargılanma kısmına götürmesi anlamına gelir. Tanrılar üzerine bağlayıcı yemin eder, bu yemini tutmazlarsa nehirden içerler. Styx'ten içen tanrı 9 yıllığına dilsiz kalır, sonraki 9 yıllığına tanrılar divanından uzaklaştırılır. Ayrıca içinde yıkanan yenilmez olarak dışarı çıkar. (Aşil)

- Acheron (Acı) Nehri: Keder ırmağıdır. Acheron, titanlar Zeus ile savaşırken titanlara su taşırdı ve bu yüzden Olimpiyonlar kazandığında onu bir nehre dönüştürdüler.

- Lethe (Unutma) Nehri: Suyundan içenlerin geçmişlerini unutturan nehir. Kavga tanrıçası Eris'in kızı ve unutuşun kişileşmesi yeraltı dünyasının girişi olduğuna inanılan Labedeia yakınlarında Trophaniosu kahininin bulunduğu yerde, bellek pınarı (Mnemasyne) ile birlikte aktığına inanılan unutuş nehri.

- Phlegethon Nehri: Dünya'nın etrafında dolaşan ve Tartaros'un derinliklerine dökülen ateşten bir ırmak. Styx'e paralel uzanır. Tanrıça Styx, Phlegethon'a aşıktı ancak onun aşkıyla yanıp kül oldu ve Hades'e gönderildi. Sonunda Hades, Styx'e izin verdiğinde nehirleri birleşti.

Yorumlar

Popüler Yayınlar