The Theory of Relativity #steinsgate



Zaman nedir?
Zaman diye bir şey var mıdır? 
Ne vardır ya da yoktur?
Ne nedir?
Einstein'ı bilmeyen insanları saymak için pek fazla parmağa ihtiyacımız yok gözlemlediğim kadarıyla. İzafiyet Teorisi'ni duyanın da o kadar az olduğuna inancım tam. Tam olarak nedir bu izafiyet teorisi? 
İkiye ayırarak açıklamıştır Einstein: Özel İzafiyet Teorisi ve Genel İzafiyet Teorisi. Diğer bir adıyla Görelilik Kuramı. Görelilik denmesinin sebebi; bir olayın eşzamanlılığının yani bir kaç kişi için aynı zamanda yaşanmasının değişken olduğudur.
Çok fazla açıklamaya boğulmadan kısaca Einstein'ın bize zamanın ve uzaklığın değişken olduğunu gösterdiği bir teoridir.
Bu animemizde de zaman konusunu ele alışının bir hikayeye harmanlanmasını anlatacağım. 


İlk olarak baş karakterimiz kendisine Mad Scientist diyen fizikçimiz Okabe Kyouma ile başlmak isterim. Yanında bilgisayarcı Daru ve Mayushi adlarında vardır laboratuvar dedikleri bir evde. Daru ve Okabe bir mikrodalga fırının zaman makinesi olması üzerinde çalışmaktadırlar. Bir gün bir fizik söyleşine katılmak üzere evden çıkan Okabe, söyleşi sonrası kanlar içinde dahi fizikçi Makise Chris'in yerde yattığını görür. 
Gördüğü manzaradan korkan Okabe, oradan uzaklaşır ve bir mail gönderir. Birden Okabe hala evden çıkmadığını fark eder. Fakat az önce neredeydi?
Söyleşinin yapıldığı yere gittiğinde Makise'nin onu beklediğini görür. 
Gönderdiği mail geçmişe giderek yapmak üzere olduğu şeyi yapmaması gerektiğini ve yaşanacak şeyleri yazar. Geçmişteki kendisi bu maili alarak kızın ölüm sebebini değiştirdiği için geçmiş değişmiştir. 
Yani mikrodalga fırın çalışmıştır. 
Zamanda yolculuk yaptığını fark ettiğinde hiç bir şeyi unutmadığını ama diğerlerinin hatırlamadığını anlar. 
John Titor adında kendisinin uzay gezgini olduğunu iddia eden birine mesaj gönderir ve ondan 'Geleceği kurtar. Kurtarıcımız ol.' şeklinde bir mesaj alır. 


Diğer karakterimiz Makise Chris. Kızıl saçlı Amerika'dan gelen 18 yaşındaki dahi fizikçimiz. Ne kadar tartışsalar da bunun aslında birbirlerinden hoşlanmalarını gizlemek için yaptıklarını farkediyoruz ilerleyen bölümlerde. Mail gönderdikçe beta dünyasına daha da çok saplanan Okabe'nin her seferinde yanında olmasını ayakta alkışladım. Her ne kadar hatırlamasa bile değişen geçmişleri, tekrar tekrar aynı olayları yaşarken de hep oradaydı.


Mayuri. Küçüklüğünden beri Okabe'nin yanında, neredeyse kardeş olmuş bir kızımız. Ölmenin kaderinde yazılı olduğu karakterimiz. Okabe'nin Mayuri'nin ölmemesi için sürekli geçmişe tekrar döndüğünü ve artık buna alışıp canını yakmamaya başlamış olması da başka korkutucu bir detaydı. 



Tekrar geçmişe gittiğinde Makise olayları anlatmasını ister. Gelecekte neler olduğunu bilmesem de anlat der. 


Artık Mayuri'nin ölümünün Okabe'yi etkilememesini fark ettiğinde Okabe'ye yapıştırdığı tokat hala kulaklarımda yankılanır. Ve paramparça olmandan korkuyorum demesiyle mahvolmuş bir ben bırakır arkada.


Finalden bahsedemiyorum bile. 


Vedalar. Her zaman en üzücü hikayelerdir. 



Beni en çok etkileyen kısım; ne yaşanırsa yaşansın, ne olmuş olursa olsun, iyi ya da kötü, hiç bir şey unutmamasıydı. Totalde 3 hafta sürmüş olsa bile Okabe için aylar geçmişti. Sevdiği insanların ölümünü izlemiş, tekrar ölmelerini izlemiş ve tekrar ölmelerini izlemişti. 
Zaman belki de en korkmamız gereken meseledir. Back to the Future gibi eğlenceli olduğunu hiç düşünmemiştim zamanın. 
Mucizevi şeylerden ürker insanlar. 
Mucizeler büyüktür. Çok büyük. 
Zaman çok büyüktür.
Evren çok büyüktür. 
Uzay çok büyüktür. 
Dünya çok büyüktür. 
Okyanuslar çok büyüktür.
Dağlar çok büyüktür. 
İnsan küçüktür. 
KORKAR!






Yorumlar

Popüler Yayınlar