#mitoloji #maya

Dünya ve canlıların yaratılmasından kısa süre önce, Ixbalanque ve Hunahpu yeraltı dünyasının tanrılarına meydan okur. Ancak tanrıya giden yollarda ki bazı tuzaklardan kurtulmaları gerekmektedir. bir çok tuzağı geçtikten sonra yarasa dolu odaya gitmek zorunda kalırlar. Orada ölğm vampiri, Hunahpu'nun kafasını koparır. Sonra yeraltı tanrıları bu kafayla bir çeşit top oyunu oynarlar.
                   
                                        Los dioses lunar y solar Hunahpú e Ixbalanque

Ixbalanque, tanrılara çaktırmadan Hunahpu'nun kafasını bir tavşanla değiştirir. Tanrılar tavşanı atınca tavşan kaçar. Tanrılarda şaşırır, tavşanın peşinden giderler. Ixbalanque kardeşinin kafasını yerine takarak onu canlandırır. Yeraltı tanrıları geri döndüklerinde iki kardeşin de sağ olduklarını gördüklerinde çok sinirlenirler. kahraman kardeşler onlara saldırır ve onları alt ederler. Kötü tanrıların egemenliklerini yitirmesiyle evrendeki düzen rahatça kurulabilmiştir.
                                   
                                                  Xbalanque ascended to the heavens after his death and became associated with the full moon. Xbalanque is sometimes referred to as the Mayan moon goddess, having switched genders in those versions of the myth.

Yorumlar

Popüler Yayınlar